The Registry Paradox

Skriv en kommentar
10 april 2012 12:28

En register studie, eller åtminstone utfört på ett sådant sätt, ”visar” att fetma hos mödrar förorsakar autism i barn. Trots en del slingrande uttalanden, är det åtminstone slutsatsen forskare och reportrar drar:

Overall, obesity, diabetes and high blood pressure were more prevalent among mothers of children with autism or other developmental disorders than the ”control” moms.

Det finns så många fel med det här att det är sjukt. Förutom att man nu skapat en ny generation av kvinnor med självhat eftersom dom ”förorsakat” autism i sina barn (vilket med all sannolikhet inte ens är sant), så har man igen visat på hur risigt det går till med retrospektiva data.

Men vad jag vill i synnerhet påpeka är att registerstudier är offer för ”the birthday paradox”: om du söker i retrospektiva data efter samband mellan faktorer, så kommer du att finna dom sambanden även om dom inte existerar i verkligheten. Och det är precis det man gjort här: letat tills man hittat ett samband.

The researchers gathered information about the mothers from telephone interviews and medical records. They took the mother’s age at delivery, education level and other factors into account.

Och det är precis det man tänker göra med våra kvalitetsregister.

För all säkerhet säger man:

”I wouldn’t want moms to feel guilty or blame themselves for not doing something,” she said.

Ok, så då var allt bra… um…

Kommentering är avstängt.