Chickens on speed

Skriv en kommentar
7 oktober 2011 21:50
Vi var på ett möte på KI idag, där ett antal kvalitetsregisterrelaterade saker lades fram. Flera flödesdiagram visades också, inklusive detaljerade diagram från SKL hållet. Vad som slog mig mer än annars är att man till varje pris vill definiera flöden i vården, typ först en diagnos, sen en behandling, sen ut genom dörren. Alla åtgärder ska väl definieras i sekvensen och föregås av vissa element och följas av andra. Jag trodde tidigare att det bara var en mental modell dom hanterade, men nu är jag övertygad om att dom tror att vi faktiskt först ställer en diagnos, sen behandlar, sen utvärderar, rinse and repeat. Vad jag lärt mig både under studier och i verkligheten är att dessa faser pågår simultant i tiden och att man inte kan åtskilja dom på det sättet. Jo, det är tre skeenden, men inte efter varandra, snarare bredvid varandra. Sen kan man ju undra vad man skulle vinna med att tvinga in vården i den modellen, om det nu mot förmodan skulle lyckas.

Ännu konstigare är att man efter att presenterat dessa flöden, kommer till slutsatsen att kvalitetsregister är bra. WTF? Det har väl ingenting med flödesmodellen att göra? Jodå, det tycker dom. När man frågar hur dom menar då, alltså är kvalitetsregistren flödesbaserade, typ, då får man bara undrande blickar, och referenser till att politikerna bestämmer riktningen, inte dom. Det är något självklart i kopplingen mellan flöden och kvalitetsregister som undgår mig, men tydligen skiner med stor klarhet i tjänstemännens sinnen.

Egentligen verkar ingen på den nivån ha den blekaste aning om vad dom håller på med och varför. Det finns inget resonmang, inget definierat mål, ingen metod att nå målet. Men vad som finns är en gigantisk (och växande) säck med pengar som gjort att forskare och företag är som kycklingar på speed i en flåsande kamp om att ta hem sin del av bytet. Inget som inte levererar kvalitetsregisterdata har en chans längre.

Det är lite som kampen mot terrorismen i USA. Har man en produkt som bekämpar terrorister på något sätt, så köps den av staten eller patrioter. Och även om den inte har ett dugg med terrorism att göra, funkar det. Tänk ”In the current war on terrorism, nothing is more important than smelling good. Don’t give in to the terrorists, use our Fragrance Soap!”

I svensk vård är det kampen för kvalitetsregistren. Så ett tips för bättre mottagande och finansiering är kanske att varje initiativ man tar i v[rden alltid ska kopplas till ”kampen för kvalitetsregistren”. Tänk ”I satsningen på bättre kvalitetsregister är det nödvändigt att lägga till 5 utbildningsdagar per år för allmänläkare/minska jourerna per månad/ha mer hyrläkare/ha mindre hyrläkare/öka kontinuiteten/frukt i skålar i väntrummet/satsning på gröna ambulanser…”. Bara fantasin sätter gränser.

Om det är en meningsfull koppling eller inte spelar ingen roll. Det finns ingen på ”andra sidan” som kan se den skillnaden.

Kommentering är avstängt.