Att halka efter som konstform

Skriv en kommentar
13 september 2010 11:30

En läsare var vänlig nog att skicka mig en länk till Uppsala läns landstings regelbok för vårdcentraler. Där står tydligt att läsa under sektion 3.21 att privata vårdgivare inom LUL måste skaffa Cosmic och själva betala för det för att jobba i samma journalsystem som landstinget. Annars får man inget vårdavtal.

Visserligen kan jag förstå att man på landstinget vill göra det enklare att komma åt data och att ha en samlad journal genom att använda ett och samma journalsystem. Men jag kan bara förstå det om jag först försöker föreställa mig att jag inte vet att det är ett riktigt korkat sätt att utveckla IT system som jag trodde alla redan fattat. Och jag kan bara förstå det om jag försöker föreställa mig att ett landsting får agera försäljare till ett privat IT företag. Eftersom jag inte kan föreställa mig det, kan jag egentligen inte förstå det här alls.

Idén att det är lättare att ha en fungerande IT miljö genom att påtvinga alla att använda samma leverantörs system grundar sig i intellektuell lathet och i en oförmåga att motstå trycket från en leverantör som inte vill eller kan bygga system på rätt sätt. Det kan te sig lättare på kort sikt att göra så här, men i långa loppet leder det till enorma merkostnader och inlåsningar. Det leder även till mycket sämre system på lång sikt. På kort sikt också, förstås, men det vet vi redan. Uppsalas Cosmic är ju inte precis bejublat som en skänk från ovan av någon utom… ja, utom vem då?

I det här fallet har vi alltså ett företag, Cambio, som utvecklar ett system som är så dåligt på att strukturera information och koppla sig till omvärlden att man ger dom monopol istället för att tvinga dom till att förbättra utvecklingen.

Jag trodde faktiskt det inte var tillåtet för ett Svenskt landsting att påtvinga privata aktörer vissa system på det här viset och att direkt stödja ett privat företag kommerciellt. Det är något fel med kontrollen på maktsmissbruket i landstingen, åtminstone i Uppsala. Det vore nästan en lättnad att få veta att man gör det för personlig vinning, men jag tror inte det. Jag tror man gör det för att man inte vet bättre, och det är en stor besvikelse. Man kan ju ha en viss beundran för en klipsk skurk, men en trubbig inköpare är mycket mindre romantisk. Hur trist kan man bli?

När man undrar varför Sverige snabbt tappar ledarpositionen inom IT så finner man nog svaret inom offentlig administration som inte bara verkar alltmer okunnig, men dessutom förefaller ta väldigt lätt på uppdraget att inte ensidigt ge fördelar till vissa kompisföretag, i synnerhet till företag som ganska universellt anses inte förtjäna den behandlingen som i det här fallet.

Om landstinget också vill ge mig ett välbetalt monopol på något, får dom gärna tipsa mig på Vård IT Forum om det. Fast jag vet inte om jag vill vara i det här sällskapet ens om jag blir rik på det.

3 Svar till “Att halka efter som konstform”

 1. Per Axelsson skriver:

  Otroligt tröttsamt hur du lyckas få med kritik mot Cosmic i alla dina inlägg! Man börjar undra om du får betalt för det.
  Jag har jobbat som sjuksköterska i snart 20 år och aldrig haft en så bra arbetssituation som nu när jag har Cosmicsystemet till hjälp. Allt dokumenterande går otroligt snabbt och smidigt jämfört med tidigare, aväen om prestandan i bland kan vara lite sisådär. Eftersom jag också har en del administrativa uppdrag drar jag även nytta av statistikutaget ur systemet och jag förstår verkligen inte vad du menar med ostrukturerad information. Jag får ut precis de rapporter jag frågat efter.
  Även översikter och annat tycker jag är otroligt överskådliga.

  Jag tror det är fler än jag som börjar tröttna på din personliga vendetta mot systemet och landstinget.

 2. [...] följande kommentar på en bloggpost: Otroligt tröttsamt hur du lyckas få med kritik mot Cosmic i alla dina inlägg! [...]

 3. [...] följande kommentar på en bloggpost: Otroligt tröttsamt hur du lyckas få med kritik mot Cosmic i alla dina inlägg! [...]