Boken om journalen, sista?

1 kommentar
24 juni 2014 11:29

Jag har fortsatt att bygga på min bok om journalsystem och är nu uppe i utkast 22. Beroende på om jag får signifikanta kommentarer eller inte, kan det vara mitt sista publika utkast. Jag hoppas på att publicera i juli (bara en månad senare än jag helt arbiträrt bestämt mig för).

Manuset har blivit kortare och mer ”to the point”. Jag har också under tiden integrerat resonemanget med L.L. Weed’s ”combinatorial matching”, vilket gör att jag potentiellt har ett kunskapsstödjande och dokumenterande system från första patientkontakt till avslutad behandling. Hela systemet har som primär uppgift att göra läkarens arbete lättare, säkrare, mer konsistent och framförallt korrekt.

Utkastet finns på:

http://wehlou.com/ehrbook/draft.pdf

Som alltid, tacksam för korrektioner, kommentarer, glada tillrop. Får jag några sådana, kan jag även acceptera ett eller annat surt tillrop. Min email address finns under sektionen ”Draft Versions” i manuset om du föredrar privat kommunikation. Annars funkar ju kommentarerna på bloggen också.

Vårt älskade landsting i aktion

Kommentering avstängd
3 juni 2014 18:37

Ur Läkartidningen, om hur Uppsala Läns Landsting manipulerar vården:

Minst 100 personer per år kommer att dö i förtid när Uppsala Cancer Clinic tvingas stänga.

Behandlingen av UCC visar hur moraliska och etiska hänsyn om en patientgrupps bästa har fått stå tillbaka för prestige och maktfullkomlighet.

Och så här kommer det nog att vara tills någon högt uppsatt själv blir rejält sjuk.

Boken v10

Kommentering avstängd
1 april 2014 14:47

Jag har just laddat upp nästa utkast (v10) till min bok om elektroniska journaler.

Det finns en diff file, färgglad och rörig, för den här versionen också.

Update 2014-05-13: jag ser att alltför många fortsätter att ladda ner version 10, trots att jag redan är uppe i version 15 (ikväll version 16). Det är naturligtvis mitt fel, eftersom jag gav länken till version 10, isf länken till ”senaste version”. Den bästa länken för att alltid få senaste versionen, som alltså laddas upp varje tisdag, är:

http://wehlou.com/ehrbook/draft.pdf

Tråkigt nog kastade Adobe Acrobat Pro in handsken vad gäller diffar (mysko errors), så dom kan jag inte längre göra.

Boken om journalen

Kommentering avstängd
25 mars 2014 15:29

I januari började jag skriva en bok om journalsystem, hur dåligt dom fungerar, varför, och vad man kan göra för att förbättra dom. Nej, jag pratar inte om färre klick och snyggare färger, men om mycket mer grundläggande saker som vad den egentligen är till för, hur vridet allt har blivit pga politiska skäl, och bristen på vettiga motivationer och faktainsamling innan man börjat bygga dom. Och hur man borde göra det bättre.

I boken går jag också in på uppköparpolitik, integrationsmetoder, och t.o.m. hur man bygger kvalitetsregister utan att riskera att avslöja identiteter, med en teknisk beskrivning av metoden.

Avsikten är att publicera boken i juni i år. Jag är tacksam för alla former av kommentarer och glada tillrop (även andra tillrop förväntas förstås, men jag överlever). Fram till dess hoppas jag på att publicera en ny draft varje tisdag och den kommer alltid att finnas på samma URL:

http://wehlou.com/ehrbook/draft.pdf

Jag har också skapat en sektion för boken och kommentarer på vårt forum för vård IT. Om du inte är medlem redan kan du registrera dig här:

http://vard-it.se/vi/

Joförresten, boken är på engelska. Skälen till det är flera, bl.a. att jag skriver lättare på det språket av gammal vana, och att jag tror att det kommer finnas mer intresse för boken i utlandet än i Sverige.

IMS Health

1 kommentar
7 januari 2014 11:03

IMS Health Holdings är ett amerikanskt företag som beskriver sig själv så här:

”We are a leading global information and technology services company providing clients in the healthcare industry with comprehensive solutions to measure and improve their performance. We have one of the largest and most comprehensive collections of healthcare information in the world, spanning sales, prescription and promotional data, medical claims, electronic medical records and social media. Our scaled and growing data set, containing over 10 petabytes of unique data, includes over 85% of the world’s prescriptions by sales revenue and approximately 400 million comprehensive, longitudinal, anonymous patient records. We standardize, organize, structure and integrate this data by applying our sophisticated analytics and leveraging our global technology infrastructure to help our clients run their organizations more efficiently and make better decisions to improve their operational and financial performance. We have a presence in over 100 countries, including high growth emerging markets, and we generated 64% of our $2.44 billion of 2012 revenue from outside the United States”

Vi vet också att ”anonyma” records är ganska lätta att identifiera. Vi vet också att IMS Health är verksamma i Sverige, och så vitt jag ser via bolagsinformation har dom runt 50 miljoner omsättning här.

Frågan som jag inte själv kan besvara är om våra landsting, eller staten, också är ”data feeds” till IMS Health och i så fall i vilken utsträckning. Är det någon som vet?

Tanken är väl inte långsökt att det vore direkt olämpligt att förse ett amerikanskt företag av det här slaget med journalinformation, hur begränsad den än kan verka för en landstingstjänsteman.

Var är diskussionen?

1 kommentar
30 december 2013 21:27

I svenska medier är det helt osannolikt tyst om Snowdens avslöjanden. Sverige är ett av tre kärnmakter inom den här olagliga övervakningen (de andra två är USA och UK), men ingen verkar bry sig. Vad vi ser är ett episkt övergrepp av staten, inte minst den svenska, på medborgares rättigheter och privatliv. Vår framtid kommer till stor del att bestämmas av hur vi reagerar på detta idag. Tråkigt nog verkar svensken i gemen vara helt bekväm i framåtböjd ställning, trots vad som uppenbarligen pågår bakom honom.

Det finns mycket publicerat om detta som våra journalister komplett ger f… i, uppenbarligen. Se t.ex. Jacob Appelbaums presentation som publicerades idag. Verkligen sevärt.

Det här anknyter direkt till IT i Vården: med den rent kriminella ”säkerhetspolitik” man bedriver idag kan man omöjligt försvara sekretessen i våra journalsystem. Inte som dom ser ut nu, i alla fall. Resultatet måste bli att vi slutar med att dokumentera allt som kan anses vara till patientens nackdel om myndigheterna får reda på det. Vilket i sin tur alltså kommer att leda till sämre vård.

Lecture notes

Kommentering avstängd
24 december 2013 10:48

Jag ger en föreläsning på Karolinska Institutet en gång per år senaste några år som del i ”International Masters Program in Health Informatics”. Lecture notes är skrivna så dom kan läsas för sig och eftersom dom innehåller korta beskrivningar av mycket (dock inte allt) som jag tycker är fel med hälsoinformatiken idag, så tycker jag att jag bör lägga upp dom publikt här. Ha det så kul.

Sorry, no comment

Kommentering avstängd
18 december 2013 10:45

Trots att jag skriver här väldigt sällan nuförtiden, får jag nästan dagligen gå in och ta bort skräpkommentarer, så jag stängde av kommentarsfunktionen. Vill ni kommentariera nåt, gör det på min egen motsvarande blogg på vard-it.se eller till mig direkt på martin@wehlou.com.

Mitt spam filter på vard-it.se verkar hittills vara bra mycket effektivare än vad IT i Vården använder, men det är nog bara en fråga om tid tills jag får stänga ner den funktionen där också.

Update 20131224: insåg att jag kan tillåta kommentarer i 14 dagar efter varje nytt inlägg, kanske funkar det också. Så jag ändrade.

Att flytta runt skit

7 kommentarer
24 september 2012 14:02

Det senaste initiativet att flytta runt tvivelaktig information i ett desperat försök att göra den mindre tvivelaktig gör det allt tydligare att man ägnar sig åt en tämligen hopplös aktivitet.

Nu ska tydligen hälsan ut på internet till en enorm kostnad. Idén är att befolkningen ska skapa en guldgruva av information om sin egen hälsa som då ska (magiskt steg i resonemanget händer här…) ge bättre sjukvård.

Det är lite crazy att tro att bristen på patientens information har något väsentligt att göra med att sjukvården inte är vad den borde vara. Man verkar tro att om läkaren bara får se patientens blodtryck över det gångna seklet, mätt tre gånger om dagen, eller 37.312 olika blodsockervärden, så uppstår en epifani i läkarskallen och alla problem är lösta, men se, så är det inte. Snarast tvärtom. Jag är ledsen att jag behöver kissa på paraden, men alla dessa värden i det oändliga säger inte ett dyft, men är något vi är tvungna att genomlida för att inte såra den osannolikt noggranna patient som kommer med dom. Vad gäller blodtrycket vill vi veta hur högt det var i normala omständigheter ett par gånger och sen ett par gånger till efter medicinändring. Det räcker! Samma princip vad gäller blodsocker. Om det är en sak läkare lider av idag är det inte en brist på information. Det är en brist på rätt information, vilket är nästan motsatsen till mängden information.

Med våra stora gemensamma journalsystem har vi mer än tillräckligt vad gäller mängden. Kvalitén, ja det är en annan femma. Som en insatt person hos en av våra journalsystemleverantörer yppade: ”vore det inte bättre om läkarna slutade att skriva journalnotat helt och hållet…”, och visst, han har en stor poäng. Det är ju i alla fall ingen som läser dom längre. Inget i notaten ger oss särskilt mycket vägledning över hur vi ska hjälpa patienten, det är i stort sett bara en ostrukturerad hög memorabilia över en förfluten tid.

Vad ser vi göras från myndigheters sida angående problemet att informationen är så dålig? Jo, man flyttar på den. Man flyttar medicinlistor från journalsystement till ApoDos och sen tillbaka. Sen till Pascal. Man flyttar journalen till kvalitetsregister, sen tillbaka, kanske. Man flyttar den från läkaren till patienten, till appar, till nätet, tillbaka, och runt och runt. Hur mycket bättre blir den?

Om man lade ner en tiondel så mycket energi och pengar på att fundera på vilken information man behöver och hur den ska vara strukturerad, som man lägger ner på att flytta runt den, då hade vi en chans att göra något.

Att flytta runt skiten gör inte att den luktar mindre, bara att fler känner lukten. Kanske när patienterna får se sin egen journal, så kommer skiten att hamna i fläkten på allvar. Man kan ju bara hoppas.

Yet another argument for iotaMed

5 kommentarer
16 juni 2012 16:53

Heh, who would have thought…?

Physicians who have electronic health record systems but dictate patient notes give a lower quality of care than do doctors who use structured documentation, says a study published online May 19 in the Journal of the American Medical Informatics Association.

Quality of care was significantly better on three measures for doctors who took structured notes compared with physicians who used the other two styles, the study said.

Researchers found that quality of care was significantly worse on three outcome measures for doctors who dictated their notes compared with physicians who used the other two documentation styles.

Kontakta oss

Redaktör:
Lisa Blohm
Webbredaktör:
Susanna Pagels


Kontaktuppgifter redaktionen
E-post: red@itivarden.se
Telefon: 08-566 241 00

Postadress:
It i vården
Dagens Medicin
113 90 Stockholm

Om oss

It i vården är ett samarbete mellan Computer Sweden och Dagens Medicin. Vi publicerar tidningar, arrangerar seminarier och driver en sajt som berör mötet mellan vård och it.
Om cookies, personuppgifter & copyright.
Copyright © 1996-2011 
International Data Group och Dagens Medicin