Framtidens folkhälsoverktyg

Skriv en kommentar
14 augusti 2011 15:23

När jag besökte Medicine 2.0 i Maastricht i höstas talade flera av föreläsarna om ”game mechanics” och sociala faktorer som framtida förlösande faktorer vilka inom kort kommer revolutionera synen på hur hälsa skapas. Det som hänt sedan i höstas ät att jag snubblat över några riktigt intressanta tillämpningar, till och med en hel konferens dedikerad till att optimera ens hälsa och produktivitet med hjälp av feedback och sociala faktorer.

I juninumret av Wired skriver Thomas Goetz, författaren till boken The Decision Tree, (nej, jag har inte läst den, men den är med på min lista) en riktigt bra artikel om feedback-loopar. Lustigt nog är flertalet exempel som tas upp just hälsorelaterade tillämpningar. Min favorit från artikeln är GlowCap i all sin enkelhet. I USA används ju ofta de där små gula pillerburkarna för läkemedel på recept. GlowCap är ett lock till den typen av burkar som med en ljus- och ljud-indikator talar om när det är dags att ta sin medicin. Tidiga resultat visar på en följsamhet på 86 %, en bra bit över de 50 % som enligt WHO är snittet i rika länder. Lösningen passar så klart inte svenska förhållanden, men angreppssättet går att överföra. En app kanske? Vi får se vilket apotek som blir först ut…

Här har vi grunden för den nya sortens folkhälsa, där kognitiv psykologi, feedback-mekanismer och spellogik kombineras för att förbättra hälsan och bekämpa ohälsan på ett effektivt och till och med roligt sätt. För miljarder finns att tjäna på så enkla saker som att få folk att ta sina tabletter.

Konferansen då? Jo, Goetz har en blogg där han presenterade nätverket Quantified Self, en rörelse från Silicon Valley (var annars) fokuserad på att kombinera moderna tekniska hjälpmedel med aktuell forskning om kognition för att hitta sätt att t ex bli mer effektiv och göra hälsosamma val. I höst följs den första Quantified Self-konferensen upp med en första europeisk konferens, och då kan jag ju inte låta bli att åka dit. Den 26 oktober bär det av ner till Amsterdam för en helg av ”hackande” av den mänskliga hjärnan. Nu är det väll en och annan som åkt till Amsterdam med samma ansats men nyttjat andra medel. Här görs det på ett hälsosamt och geekigt sätt!

4 Svar till “Framtidens folkhälsoverktyg”

 1. Rikard Lövström skriver:

  Att spåna fritt om innovativa framtida lösnignar (”Blue Skying”) kan ge intressanta resultat. Detta är ett försök till en ideal insulinpenna som ligger helt i linje med det du beskriver.

  http://www.diabetesnet.com/diabetes-technology/blue-skying/smart-insulin-pen

  Det har också funderats mycket kring e-dosett i Sverige, t.ex. här:

  http://www.framtidenssjukvard.se/aktuellt-inom-e-haelsa/en-elektronisk-medicindosett-kan-betyda-mycket.aspx

  Vad jag vet har dock ingen gått från koncept till handling.

 2. Oskar Thunman skriver:

  Från koncept till handling, är det från Blue Skying till Sky Diving då? ; )
  Tack för en bra kommentar med tips!

 3. Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts and I am waiting for your further write ups
  thanks once again.

 4. pulau tidung skriver:

  It’s amazing in favor of me to have a web site,
  which is beneficial in favor of my knowledge. thanks admin

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>