Datainspektionen vs 42% av Sverige

Skriv en kommentar
28 april 2008 17:09

Jag kan inte släppa artikeln om Datainspektionens utspel mot Region Skåne. Det framstår helt obegripligt att ingen som använt Melior reagerat tidigare. Lika otroligt är det att inte Datainspektionen reagerat tidigare.

Det är tur att ingen kan ta blodtrycket på mig nu, för då hade jag nog blivit sjukskriven!

Melior är Sveriges mest använda journalsystem. Enligt uppgift från de landsting och sjukhus som använder systemet så är det hela 42% av användarna i den svenska vården, som använder just det systemet. Detta innebär i praktiken att Datainspektionen kräver att nästan halva Vårdsverige ska göra om sitt system!

Det är tur att arbetsdagen är slut nu, så man kan hämta sina barn och kyla ner sig med en glass.

signatur.jpg
Seniorkonsult, Vård och omsorg
B3IT Management AB
0707-212110 • olle.odehammar@b3it.se

2 Svar till “Datainspektionen vs 42% av Sverige”

 1. Odehammar skriver:

  Tack Per Löfgren,

  Jag bemötte din kommentar i ett annat inlägg och jag är som sagt glad över att Datainspektionen finns och dessutom reagerar på det jag skriver.

  Faktum kvarstår dock, det är så här Vårdsverige fungerar och frågan är nu om vi kommer att tvingas 10 år bakåt i tiden för att någon enstaka vårdanställd inte kan följa givna sekretessregler.

 2. plovgren skriver:

  Något av det mest känsliga i integritetsväg är uppgifter om en persons hälsa. Den typen av personuppgifter ska skyddas extra noga, bland annat genom att säkerställa att en behörig användare bara kan ta del av de uppgifter som han eller hon behöver för att utföra sitt arbete.

  Man kan därför undra varför exempelvis en läkare som arbetar på ortopedkliniken som standard, direkt på förstasidan om en patient, ska kunna se om personen besökt sjukhusets psykiatriska klinik eller kliniken för veneriska sjukdomar? Ibland kan den typen av information vara berättigad att ta del av men då ska den endast visas om den behörige användaren gör ett aktivt val i journalsystemet att visa den typen av information för just den aktuella patienten.

  Läkare och annan vårdpersonal ska ha tillgång till de uppgifter om patienten som behövs för att ge god och säker vård. Datainspektionens beslut innebär inte att tillgången till patientuppgifter begränsas utan enbart att användargränssnittet i journalsystemet ska utformas på ett annat sätt.

  Olle Odehammar undrar vem Datainspektionen är till för. Datainspektionens roll är att säkra den enskilda individens rätt till integritet i samhället eller enklare uttryckt: att se till att inte vem som helst kan se vad som helst om dig som person. Och det är något vi tar på allvar.

  Per Lövgren, pressekreterare på Datainspektionen

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>