Maila sin doktor

Skriv en kommentar
20 februari 2008 11:01

Tycker du också att det är svårt att få tag på din doktor? Är du trött på telefontider och långa telefonköer? Hur skulle det vara att skicka mail istället?

Numera fungerar det till och med att skicka mail till ”sin” banktjänsteman. När denna ultrakonservativa bransch tagit till sig tekniken, så finns det hopp även för vården kan tyckas. Visserligen är förutsättningarna annorlunda och jag tror att organisationen inom vården skulle behöva ses över. Det får ju inte bara bli ett ytterligare tillskott till arbetsbördan.

Igår kunde vi läsa om en australiensisk studie som visar på förbättrade patientrelationer. Jag har ingen anledning att betvivla resultatet. Jag skulle gärna prata med vården via mail, men det finns vissa aspekter som måste beaktas.

För det första är detta ytterligare ett kommunikationssätt, som på intet sätt tar bort telefontider. Det innebär att telefon, mail och besök måste leva parallellt. Vidare tror jag att det fortfarande finns många äldre som inte kan eller vill kommunicera via mail. Tillbaka till banken, som ju fortfarande är en social företeelse för många äldre. Någon gång då och då sa man gå till banken, om inte annat så för att prata av sig lite. Det finns naturligtvis patienter som resonerar likadant.

Hur ska vårdpersonal få tid till att maila med patienter? Det kan ju dessutom innebära problem om man kan maila med sin doktor på vårdcentralen, men specialisten på sjukhuset anser sig inte ha tid för ännu mer datoranvändande. Hur ska patienten veta vilket förfarande som är korrekt?

Sedan måste man hitta ett förhållningssätt som innebär att man kan hålla isär, eller möjligen ihop, mail och journalen. Om doktorn skriver till patienten, så är det inte otänkbart att detta måste framgå av journalen också.

Jag skulle gärna se att medborgarna ges möjlighet till en dialog via mail. För att veta om det kommer att fungera i verkligheten behöver man göras en lite bredare studie tror jag. Den behöver således innefatta såväl primärvård som slutenvård. Kanske bör man koppla in kommunen också och dessutom bör studien göras i Sverige. Jag ser fram emot nästa konkreta steg här i Sverige.

2 Svar till “Maila sin doktor”

  1. Odehammar skriver:

    Jag har ingen egen erfarenhet av detta och kan därför inte uttala mig i frågan.

  2. matfar skriver:

    Är inte "mina vårdkontakter" på Vårdguiden ett bra exempel på kommunikation mellan patient och vårdgivare?

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>