Läxa upp alla som ”inte tror på” klimathotet

Skriv en kommentar
4 mars 2012 19:13

Vi vet alla vad som är på väg att hända. Det är omöjligt att undgå. Al Gore, Aftonbladet, och SVT tävlar om att skrika högst när det gäller att varna för jordens undergång. Men det kanske behövs? Det finns nämligen dem som fortfarande inte fattat. Här får du ett gäng hårda argument att dunka i huvudet på kollegan/kompisen/sambon som inte vill kalla sig miljömupp.

Vi håller med om att global uppvärmning är ett stort och rätt krångligt begrepp. Det gör det inte mindre viktigt. De flesta forskare är ense om att jordens temperaturökning leder till naturkatastrofer som orkaner och en höjning av havsytan. Naturen slår tillbaka.

Trots det satsas det mindre pengar på forskning om alternativa energikällor i dag, jämfört med tjugofem år sedan.

Som om det inte vore nog finns det ett mindre antal forskare och debattörer som inte tror på den globala uppvärmningen alls. Vissa försöker sig på seriösa argument. Andra luktar historierevisionism i stil med ”förintelsen hände aldrig”. Men även sådana nissar är lättast att dunka till med hårda argument.

Det är dags att slå tillbaka. Här kommer en snabbguide:

Skeptiskt påstående: ”Det finns inga bevis för att jorden blir varmare.”

Du svarar (lugnt…): ”Det finns minst två stora studier – från amerikanska NASA och brittiska CRU – som tydligt visar hur temperaturen ökat de senaste 150 åren.”

Skeptiskt påstående: ”Glaciärerna smälter ju inte?”

Du svarar (eventuellt lite indignerat): ”Det finns internetrykten som säger att det är så, men det stämmer inte. World Glacier Inventory mäter till exempel 67 000 glaciärer och visar tydligt att totalmassan minskar.”

Skeptiskt påstående: ”Den globala uppvärmningen är bara en bluff.”

Du svarar (och nu är det dags att höja rösten!): ”Vartenda forskningsinstitut i världen som arbetar med klimatfrågor är ense om fenomenet. Till och med Kina har skrivit under på det. De enda som inte håller med om utvecklingen är mindre institut, oftast är knutna till oljebolagen.”

Här hittar du resten av argumenten.

Kommentering är avstängt.