Så får du fler läsare på din blogg

Kommentering avstängd
9 mars 2012 16:05

Du har fixat färdigt med tekniken, slipat på rubrikerna och snitsat till en schysst design. Och ändå är det bara de närmast sörjande som läser din blogg? Kolla in de här enkla knepen för att få fler läsare:

Kommentera ofta – och smart
En kommentar på en annan sajt fungerar som en reklamsnutt för din blogg. Med andra ord: se till att du skriver klyftiga saker som gör folk intresserade.

Fixa till signaturen
De flesta forum tillåter att användarna har en signatur som publiceras längst ned på varje inlägg. Där gör du reklam för din blogg – och ser sedan till att du hänger på de rätta forumen.

Länka ofta
Länka frikostigt till andra. Det betyder att de får en chans att upptäcka din blogg och förhoppningsvis också länka tillbaka när du har något uppseendeväckande att komma med. Dessutom bygger sökmotorernas resultat på länkar, vilket gör att du hamnar högre upp inom de ämnen du skriver om.

Mejla andra – men bara när du har riktigt bra inlägg
Det kan vara värt att tipsa andra bloggare genom att skicka ett mejl. Men bara om du har något riktigt bra att komma med. Tjatmejl om obetydliga saker – eller uppmaningar om att länka till dig – är direkt skadliga.

Knåpa ihop ett eget Myspace – på en kvart

Kommentering avstängd
9 mars 2012 15:55

Myspace i all ära. Men vore det inte roligare att ha ett eget nätverk helt fokuserat på något smalt ämne, typ Liza Marklunds böcker eller svenska jeansdesigners?

Nu kan du starta ett eget Myspace – och bjuda in alla dina vänner till att bli medlemmar. På Ning.com kan vem som helst knåpa ihop ett eget webbnätverk – utan att kunna någonting om programmering.

Bakom företaget står bland annat Netscape-grundaren Marc Andreessen.

Fixa semesterbilderna direkt på webben

Kommentering avstängd
7 mars 2012 18:47

Nu kommer allt fler webbtjänster som gör att du kan redigera familjefotona innan du laddar upp dem på nätet. Därmed behöver du inga program på datorn för att fixa till semesterbilderna.

Flera av webbtjänsterna har riktigt kraftfulla funktioner – om du till exempel behöver fixa till solnedgången så att den framstår som lika svulstig som du minns den.

Vi kollar in de bästa tjänsterna:
Picture2Life
Den enklaste tjänsten om du är ute efter att redigera bilder som redan ligger på nätet. Hämtar foton från Flickr, Myspace, Photobucket och andra sajter. Själva funktionerna är enkla att använda, men ganska begränsade.

Pixenate
Enkel och snygg tjänst som har de flesta funktioner du behöver. Det finns också ett gäng lite mer udda effekter – om du till exempel vill att det ska se ut som om bilden är tagen med en gammal kamera.

Picnik
Snabb, snygg och busenkel att använda. Nu kommer den här sidan snart att stängas!

Virtuella droger i Second Life

Kommentering avstängd
7 mars 2012 18:37

Den virtuella världen Second Life liknar allt mer den vanliga fysiska världen vi andra lever i. Efter boomande affärer, desperata storföretag och den svenska ambassaden kommer det alla har väntat på: knark.

Tugga i dig lite ”Seclimine” och din avatar blir helt väck. Grafiken blir suddig, ljudet förändras och du får njuta av en halvtimmes hallucinationer.

Och bäst av allt: det är helt lagligt.

Men det är inget vi rekommenderar att du gör på jobbet. Å andra sidan kanske du inte bör hänga i Second Life överhuvudtaget när du arbetar.

Testa att slösurfa istället. Då ser det i alla fall ut som om du gör något vettigt.

Bli en uppkopplad bokmal

Kommentering avstängd
7 mars 2012 18:28

Läser du samma gamla deckarförfattare och chick lit-böcker? Det är dags att du upptäcker lite nya författare.

Den nya användarskapade webben är perfekt när det gäller att få rekommendationer. Vi har tidigare skrivit om musiksajter som Last.fm där du får tips om nya artister – baserat på vad du lyssnar på nu.

Och nu kommer det fram ett gäng liknande tjänster som tipsar om litteratur. Mata bara in vilka böcker du har i hyllan och låt webbtjänsterna plocka fram andra författare i samma stil. Sannolikheten är stor att du gillar tipsen – det gör i alla fall andra användare med likadana läsvanor.

Library Thing
Med över 10 miljoner böcker är Library Thing den största av boksajterna. Det betyder också att den ger skarpast rekommendationer. Nättjänsten har också en kul funktion som visar vilka böcker som ligger längst ifrån din smak. Bara för de modiga.

Shelfari
Klart snyggast. Lägg in titlarna och böckerna dyker upp – med omslag och allt – i din virtuella bokhylla. Grafiskt lull-lull i all ära, men det fyller ingen större funktion när du är ute efter nya boktips.

Listal
En nätverkstjänst för all typ av kultur. Betygsätt böcker, musik, filmer och annat – och få tips på sådant du borde gilla.

What should I read next?
En enkel tjänst för snabba rekommendationer när du avslutat en bok och inte vet vilken du ska hugga in på härnäst. Fixar också mer avancerade tips om du blir medlem.

Pimpa din webbläsare

Kommentering avstängd
7 mars 2012 18:11

Vi tar för givet att du använder webbläsaren Firefox istället för Internet Explorer. Det borde du i alla fall. Firefox är enklare och mer slimmat. Dessutom är de flesta virus och elaka småprogram skapade att utnyttja säkerhetsmissar i Internet Explorer. Firefox är givetvis gratis.

Som en bonus finns det också en uppsjö av extraprogram som gör surfningen lite roligare. Häromdagen återlanserades sajten – och vi passar på att välja ut några favoriter.

Adblock Plus
Är du less på all reklam du översköljs på nätet? Adblock Plus filtrerar bort annonserna och gör därmed surfningen klart snabbare. Den största delen av all data du laddar ned från nätet är reklammeddelanden.

LinkedIn Companion
Hänger du på nätverkssajten LinkedIn för att hålla kolla på dina kollegor (och konkurrenter)? Med det här extraprogrammet kan du enkelt skicka meddelanden och söka efter folk utan att behöva gå till LinkedIn.com.

Answers
Det här är ett smart extraprogram som gör att du snabbt kan få upp information om ett ord bara genom att klicka på det och trycka på alt-tangenten. Fungerar dessvärre bara på engelska.

Här kan du hitta ännu fler extraprogram

Google-bomb

Kommentering avstängd
7 mars 2012 17:34

Vad gör du om det är något du undrar över? Du kollar Google. Och oftast blir det rätt.
Men inte alltid.

Det finns nämligen dem som försöker påverka sökresultatet – oftast med politiska förtecken eller med nördhumor. Det kallas att Google-bomba.

En av de kändaste Google-bomberna exploderade i 2006. Under en begränsad tid kom alla nätsurfare som sökte efter ”failure” eller ”miserable failure” till George Bushs officiella hemsida.

Google själva säger att bomberna inte är något stort problem. Enligt företaget har det bara funnits ungefär hundra kända Google-bomber.

Viewser

Kommentering avstängd
5 mars 2012 19:20

I USA kliver nu videosajter som Youtube och Myspace in i fas 2 – att bli en ny streamingplattform för kommersiell video, film och TV.
Efter att Google köpte Youtube storrensade de ut mycket av det upphovsrättsskyddade materialet som tidigare fanns på sajten. ”Nu dör Youtube!”, rasade kritiker, men rensningen ledde samtidigt till att de stora film- och TV-bolagen började bli riktigt intresserade. Nyligen lade till exempel TV-bolaget Fox ut hela avsnitt av TV-serien och TV-jätten NBC samarbetar med Youtube för att dela med sig av visst innehåll.

I båda fallen handlar det inte om att låta människor ladda ned mediafiler, utan istället strömma dem direkt i webbläsaren. Och samtidigt förstås passa på att sälja reklamplats. Att sitta framför datorn och streama innehåll nu börjar bli poppis bevisas inte minst av att företeelsen till och med fått sitt eget ord: att vara en ”viewser”.

Ladda hem ”The Corporation” gratis

Kommentering avstängd
5 mars 2012 19:08

”The Corporation” är en av de senaste årens mest prisbelönta dokumentärer. Den kanadensiska filmen bygger i sin tur på en omskriven bok, med samma titel, av professor Joel Bakan som har grävt djupare i storföretagens ”patologiska” jakt på profit och hur det påverkar vårt samhälle.
Filmens regissör delar ”The Corporation” gratis via fildelningsnätverket Bittorrent, allt du behöver för att ladda hem filmen är en Bittorrent-klient (till exempel utorrent).
Hämta filmen här!

Bli smal med den nya Google-dieten

Kommentering avstängd
5 mars 2012 19:02

Livet är hårt för de anställda på Google. Enligt rykten går de flesta upp runt 15 pund (6,8 kg) under det första året. Gratis mat och godis tillsammans med alldeles för långa pass framför datorn är ingen vinnande kombination.

6,8 kg på ett år. Det är rätt mycket snarr. Och då finns det ändå träningsmöjligheter som den här futuristiska swimmingpoolen.

Som tur är har en snäll kodare knackat ihop vikttjänsten Google 15 så att alla Google-anställda kan ha koll på magen innan den börjar puta ut.

Den funkar säkert fint även för oss vanliga dödliga kontorsslavar.

Kolla in vikttjänsten här >>