SLL måste inse att de förlorat

Skriv en kommentar
29 september 2010 13:53

Stockholms läns landstings söker nu febrilt efter kryphål för att slippa upphandla om införandet av Take Care i stora delar av landstinget. Chefsjursisten Anne Rundquist menar att det inte handlar om att göra om upphandlingen utan att ”det som eventuellt kan komma i fråga nu är vem som ska utföra support och underhåll av det system som vi har”. I domen från Kammarrätten avslår domstolen Stockholms läns landstings överklagande. Och i länsrättens dom står det tydligt att länsrätten ”förordnar att upphandlingen ska göras om”. Hur man då kan anse att upphandlingen inte ska göras om måste anses vara en gåta.

Erbjudandet att upphandla om drift och underhåll är även det hårresande. Det är ju företaget bakom Take Care, Compugroup, som i ett bolag tillsammans med landstingen sköter drift och underhåll av deras system. Vilket annat företag än Compugroup kan gå in och lägga ett anbud på att sköta supporten på deras system? Knappast de andra journalleverantörerna i alla fall.

Att saken ska tas upp i Regeringsrätten måste anses som osannolikt då Regeringsrätten bara tar upp fall som är av prejudicerande art, vilket detta fall inte kan anses vara. Att då, som Anne Rundquist, hävda att upphandlingen inte ska göras om förlöjligar bara ytterligare Stockholms läns landstings hanterande av denna fråga. Och det blir knappast bättre när de hävdar att upphandlingen ska göras om på ett område – drift och support – där några andra journalleverantörer än Compugroup inte kan komma i fråga.

Nej. Nu är det dags för Stockholms läns landstings ledning att inse att de har förlorat och att det här kommer att svida. Ordentligt. Men bättre det än att ytterligare slösa pengar och jurister på detta hopplösa fall. Lägg kraften på att utveckla bra plattformar för vården i stället.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>