Hjälp Uppfinnar-Jocke

Skriv en kommentar
15 september 2010 13:06

Det är tufft att vara it-entreprenör inom vården.

Landstingen och Cehis ställer allt striktare krav på kompatibilitet med stora övergripande journalsystem och tillhörande lösningar. Det gör att små smarta lösningar som ofta kommer från mindre bolag inte går att sälja direkt till landstingen.

Landstingen vill, av helt rationella skäl, göra allt för att undvika den spagettistruktur som så länge har plågat it inom svensk sjukvård. Det är rätt och riktigt i sig. Men när landsting ställer som krav att leverantörerna ska erbjuda ett batteri av tjänster som täcker ett helt vårdområde eller tjänster som ingår i journalsystem, blir det svårt för de små kluriga företagen att hävda sig. En viktig säljkanal – och område för produktutveckling – har i stort sett stängts. En lösning är förstås att mindre utvecklingsbolag går ihop med journalleverantörer och låter produkten ingå som en del i vad journalleverantören eller den stora konsultfirman erbjuder. Landstingen behöver tänka om. Det kan ha ett värde att agera kund bara för att vara med och utveckla nytt. I slutändan är det vi vårdtagare som blir lidande om de verkligt smarta lösningarna inte får en mylla att växa i. Ericsson skulle aldrig blivit en världsspelare utan den statliga kunden Televerket. Tillsammans utvecklade de många av Ericssons banbrytande tekniker.

Bra it-lösningar växer inte till sig över dagen. Det handlar om långa utvecklingsprojekt där det behövs en kravställande kund som kan lägga tid och resurser på att tillsammans med leverantören utveckla lösningen. Att utveckla en nischad produkt och på sätt leverera den till ett landsting är kanske allt ett mindre bolag klarar av. Här borde landstingen – och Cehis – tänka ett varv till på hur de kan skapa bra utvecklingsmiljöer för de uppfinningsrika småbolag som jobbar mot vården.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>