Kan jag lita på min privata vårdgivare?

Skriv en kommentar
28 januari 2009 11:06

Sjukvård och it-säkerhet brukar inte uppröra massorna, direkt. Kanske blir det ändring på det. Först var det Take Care-haveriet på Karolinska sjukhuset där journalsystemen stod stilla ett dygn och orsakade bland annat köer och osäkerhet kring förväxlingar av prover. Sen masken i region Skåne som vid denna publicering härjat fritt i två veckor och gjort att viktiga delar av sjukhusens interna it-funktioner legat nere. Bland annat slutade kommunikationen med system för fosterövervakning att fungera.

Men massorna är inte direkt upprörda nu heller, men några har kanske fått upp ögonen för att det är mer än piller och operationsmetoder som måste vara pålitliga för att de ska våga överlämna sig i vårdens våld.

De som har mest att förlora på liknande haverier är de privata vårdgivarna, deras patienter är till naturen mer aktiva i sina val. Känns det säkert att bli undersökt och journalförd på Sophiahemmet? Behandlar Capio Arto Clinic mina uppgifter på ett säkert sätt och kan jag lita på att maskar och haverier inte stör min operation på St. Görans? Den som inte svarar ja på dessa frågor kommer direkt att välja en annan, förmodligen privat, vårdleverantör.

På samma sätt som patienter vill vara trygga i den medicinska behandlingen kommer de att lägga vikt vid att informationen hanteras på ett säkert sätt – och att systemen som stödjer sjukvården är att lita på. Här ligger mycket på spel för den privata sjukvården.

Ett svar till “Kan jag lita på min privata vårdgivare?”

 1. rassmus987@hotmail.com skriver:

  Utdrag från rutiner gällande Take Care (tagit från SLSO intranät) .

  Loggning

  Arbete pågår centralt för att hitta fungerande rutiner och regelverk för detta.

  Reflektion ! Hur kan man ha ett patient journal system som inte har stöd för att kunna logga vad användarna gör i systemet. Vad är Patientsäker i detta ?

  Åtgärder om TakeCare inte fungerar

  1. Kontrollera om TakeCare fungerar på en annan dator eller be annan användare logga in på dennes konto

  2. Om TakeCare fungerar på annan dator prova med att starta om datorn där TakeCare inte fungerar. Om inte detta fungerar v g använd annan dator. Anteckna datum och tid samt eventuella felmeddelanden och gör en felanmälan av datorn till DataHjälpen när de öppnar nästkommande vardag på 08-555 740 30 eller via e-post datahjalpen.slso@sll.se

  3. Fungerar inte TakeCare på någon dator på enheten v g anteckna datum och tid samt eventuella felmeddelande och kontakta DataHjälpen när de öppnar nästkommande vardag på 08-555 740 30 eller via e-post datahjalpen.slso@sll.se

  4. Om fler program än TakeCare inte fungerar, ex iNotes eller intranätet. Gör som Punkt 1 och 2. Fungerar det inte på någon dator kontakta DataHjälpen när de öppnar nästkommande vardag på 08-555 740 30 eller via e-post datahjalpen.slso@sll.se

  Reflektion ! De vårdgivare som jobbar i journalsystem måste kunna få hjälp dygnet runt VAD är Patientsäker i detta ?

  Juridiska dokument (tvångsvårdsdok)

  Eftersom TakeCare saknar stöd för paragrafhantering så gäller sedvanliga pappersrutiner. Informationen om patientens aktuella paragraf

  Reflektion ! Hur kan försöka föra in ett system inom psykiatrin som inte har stöd för registrering av paragrafer som patienter vårdas under ! Patientsäker är det ju inte här heller !

  Anteckning på fel patient

  • Öppna anteckningen och välj redigera. Ta bort all text från sökorden

  • Lägg till sökordet ”anteckning”, om det inte redan finns i aktuell mall. OBS! Detta sökord kan även vara inlagt som rubrik, som är skrivbar. Skriv ”anteckning skriven på fel patient”

  • Spara/signera

  • Glöm ej att skriva in den gamla anteckningen på rätt patient

  Reflektion ! Detta är ju horribelt ! det händer säkerligen ofta att sekreterare råkar föra journal på fel patient. När det upptäcks så kan man ju inte ersätta texten med anteckning skriven på fel patient.

  Om vårdgivare har lästa den felaktiga texten och behandlat patienten och nästa gång vårdgivaren går in i journalen så finns inte texten hum. Patientsäker ? det är ju ett skämt.

  också med tanke på att det inte finns några loggar att följ upp detta med.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>